poniedziałek, 30 marca 2015

Żurek

 Już za tydzień na każdym stole obowiązkowo pojawi się żurek. My oczywiście przygotowaliśmy własną wersję tej wielkanocnej potrawy, której przepis tak właściwie nie różni się od tradycyjnego. Jutro ostateczny termin na przygotowanie dobrego zakwasu, więc do roboty.:)

Zakwas:
- 100g mąki razowej typ 2000,
- 500ml ciepłej wody,
- ząbek czosnku,
- liść laurowy i ziele angielskie.
Mąkę zalewamy ciepłą wodą. Dodajemy rozgnieciony czosnek i przyprawy. Odstawiamy na 7 dni w ciepłe miejsce. Po upływie danego czasu zakwas cedzimy.

Wywar:
- 300g pietruszki,
- 100g marchwi,
- 100g selera,
- 100g pora,
- 100g cebuli,
- skóra z wędzonego boczku,
- 200g białej kiełbasy,
- 2l wody.
Włoszczyznę myjemy i obieramy. Gotujemy ze skórą i białą kiełbasą około 2 godzin. Cedzimy. 
Łączymy z gotowym zakwasem.

Śmietana:
- 200g śmietany 18%,
- 100g korzenia chrzanu.
Chrzan trzemy i łączymy ze śmietaną. Odstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Przecieramy przez sito.

Ziemniak:
- 400g ziemniaków,
- 50g oleju.
Ziemniaki obieramy i płuczemy (w celu pozbycia się nadmiaru skrobi). Kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor (jeżeli ziemniaki pokrojone są w grubą kostkę można je dopiec w piekarniku). 

Żółtko:
- 4 żółtka.Żółtka umieszczamy w łaźni wodnej, nagrzanej do temperatury 65ºC. Żółtko mieszamy do uzyskania konsystencji żelu. 

Oliwa majerankowa:
- 40g listków majeranku,
- 40g oleju dobrej jakości.
Majeranek blanszujemy i suszymy. Miksujemy z olejem. Cedzimy przez drobne sito.

Boczek:
- 100g boczku wędzonego.
Boczek kroimy w cieniutkie plasterki i zwijamy w ruloniki. Układamy na talerzu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz