Kruche ciasto:
- 200g mąki migdałowej,
- 50g mąki pszennej,
- 125g masła,
- 1 jajko,
- 10g cukru pudru.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy 2 godziny. Wałkujemy na grubość 5 mm i pieczemy w 170ºC bez termoobiegu przez 10 minut.
Ganasz czekoladowo-malinowy:
- 260g czekolady 70% kakao,
- 180g purée z malin,
- 70g cukru,
- 20g masła.
Maliny zagotowujemy z cukrem, zalewamy nimi pokruszoną czekoladę. Mieszamy okrężnymi ruchami. Gdy czekolada się rozpuści dodajemy miękkie masło. Wlewamy ganasz do formy, studzimy w pokojowej temperaturze ok. 4 godziny.
Żel malinowy:
- 200g purée z malin,
- 70g cukru.
Purée gotujemy z cukrem przez 15 minut. Wystudzony żel zgęstnieje.
Czips z czekolady:
- 100g czekolady.
70g czekolady rozpuszczamy w łaźni wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy pozostałą czekoladę i wylewamy na marmurowy blat. Rozprowadzamy na grubość 2 mm. Czekamy, aż zastygnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz