poniedziałek, 23 marca 2015

Rostbef/ Tarta/ Szpinak/ Boczniak

Tarta cebulowa:
- 250g mąki,
- 205g masła,
- 55g zimnej wody,
- 3g soli,
- 500g cebuli,
- 20g masła.
Z mąki, masła, wody i soli sporządzamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 4 godziny. Cebulę kroimy w krążki i układamy na wysmarowanej masłem formie. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem na 3 mm. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200ºC.

Rostbef:
- 600g rostbefu,
- 20g oleju,
- 50g masła,
- sól, pieprz, tymianek, czosnek.
Rostbef kroimy w poprzek włókien, przyprawiamy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Pod koniec dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek. 

Szpinak:
- 300g szpinaku,
- 2 ząbki czosnku,
- 50g masła,
- sól.
Szpinak myjemy, suszymy. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy czosnek i szpinak. Smażymy 1 minutę. Doprawiamy.

Boczniak:
- 100g boczniaków królewskich,
- 10g masła,
- sól, pieprz.
Boczniaki kroimy na mandolinie. Smażymy na maśle. Przyprawiamy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz