Rosołek:
- 2,5l wody,
- 1kg skrzydełek drobiowych,
- 300g wołowiny,
- 400g cebuli,
- 200g marchewki,
- 200g pora,
- 200g selera,
- 200g pietruszki,
- 100g kapusty,
- 20g oleju.
W garnku rozgrzewamy olej i mięso smażymy na mocno złoty kolor. Na patelni bez dodatku tłuszczu przypalamy wszystkie warzywa. Włoszczyznę przekładamy do mięsa i zalewamy zimną wodą. Całość od zawrzenia gotujemy ok. 5 godzin na małym ogniu (po upływie czasu wywar powinien zredukować się do 1l). Powstały bulion cedzimy.
Żołądki:
- 200g żołądków.
Żołądki oczyszczamy. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie cedzimy i ponownie zalewamy zimną wodą. Gotujemy ok. 3 godziny. Ugotowane żołądki przekładamy do gotowego bulionu.
Czips z marchewki:
- 200g marchewki,
- 100g oleju.
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (najwygodniej za pomocą obieraczki lub mandoliny). Olej rozgrzewamy i przygotowaną marchewkę smażymy do chrupkości (olej nie może być za gorący, odpowiednia temperatura to 160ºC). Odsączamy z tłuszczu.
Ziemniak:
- 300g ziemniaki.
Ziemniaki obieramy i gotujemy od wrzącej wody. Nadajemy dowolny kształt.
Żółtko:
- 4 jajka,
- 80g oleju.
Żółtka oddzielamy od białek i delikatnie przekładamy do garnka z olejem. Podgrzewamy do 65ºC i tę temperaturę utrzymujemy przez 15-20 minut.
Oliwa pietruszkowa:
- 50g natki pietruszki,
- 60g oleju dobrej jakości.
Pietruszkę blanszujemy i miksujemy z olejem przez 5 minut. Cedzimy przez drobne sito.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz