Moje zostało skradzione:)
Królik (4 porcje):
- jeden cały królik.
Królika luzujemy i kroimy na porcje (u nas był to comber). Mięso smażymy na lekko rozgrzanym tłuszczu.
Śmietana:
- 120g śmietanki,
- 100g mleka,
- 100g cebuli,
- 100g rosołu z królika,
- 4g gumy xantanowej.
Śmietankę, mleko, rosół i cebulę gotujemy przez ok. 5 minut. Cedzimy i dodajemy xantan, zagotowujemy. Studzimy do 40ºC (w tej temperaturze guma zagęści śmietanę).
Demi glace:
- 500ml rosołu z królika,
- 200g domowej nalewki wiśniowej,
- 100g wędzonego boczku.
Łączymy składniki i redukujemy do 60ml.
Cebula:
- 200g małych cebulek.
Cebulki obieramy, kroimy na połówki i palimy na patelni bez dodatku tłuszczu.
Quinoa:
- 100g quinoa (komosa ryżowa),
- 500ml wody.
Komosę ryżową wsypujemy na wrzątek i gotujemy przez ok. 20 minut do rozgotowania. Odlewamy wodę. Komosę przekładamy na blaszkę z pergaminem i rozprowadzamy ją na zbitą, cienką warstwę (ok. 2mm). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 110ºC. Suszymy na czipsy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz