Lody ciasteczkowe:
CIASTO KRUCHE:
- 125g mąki,
- 15g cukru pudru,
- 65g masła,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez minimum godzinę. Po upływie czasu wałkujemy na grubość 0,5cm. Pieczemy w temperaturze 180ºC.
LODY:
- 300g śmietanki 36%,
- 200g mleka,
- 120g cukru,- 6 żółtek.
Śmietankę, mleko, cukier i żółtka mieszamy. Całość podgrzewamy do temperatury 82ºC.
Następnie łączymy z pokruszonym ciastem. Przekładamy do formy, studzimy i wstawiamy do zamrażalnika.
Czipsy z jabłka:
- 400g jabłka.
Jabłka myjemy i kroimy na mandolinie ze skórką. Plasterki jabłka układamy na blaszce i suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 55ºC przez około 4h, aż jabłka będą chrupkie.
Beza włoska:
- 2 białka,
- 150g cukru,
- 30g wody.
Z cukru i wody sporządzamy syrop podgrzany do 120ºC. Gdy syrop osiągnie temperaturę 100ºC zaczynamy ubijać białka. Gotowy syrop wlewamy do podbitych białek cienkim strumieniem i ubijamy na wysokich obrotach. Przekładamy do rękawa i studzimy. Tą bezę można delikatnie opalić na talerzu przy użyciu palnika.
Pierwszy raz spotykam się z taką odsłoną szarlotki. Od razu pomyślałem, że MUSZĘ sprawdzić jak to smakuje. Nie zamierzam owijać niczego w bawełnę. Deser pyszny jak się patrzy.. Moje dzieciaczki były tak zachwycone, że jedna porcja tej ambrozji okazała się niewystarczająca.. Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń