niedziela, 11 stycznia 2015

Stek/ Purée z marchewki/ Czekolada/ Demi glace/ Kurki

Purée z marchewki:
- marchew 400g,
- masło 50g,
- mleko 100g,
- cukier 5g.
Marchewkę oczyszczamy i gotujemy z masłem w małej ilości wody pod przykryciem. Gdy będzie miękka miksujemy z dodatkiem mleka i cukru na gładkie purée. 

Kurki:
- kurki 200g,
- masło 20g.
Kurki dokładnie oczyszczamy, smażymy na maśle. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Stek:
- polędwica wołowa 600g,
- olej 15g,
- świeży rozmaryn 2 gałązki,
- czosnek 2 ząbki.
Polędwicę dzielimy na porcje (150g), smażymy na dymiącej patelni (czas smażenia zależny od pożądanego stopnia wysmażenia), pod koniec dodajemy rozmaryn i zmiażdżony czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Stek odstawiamy na kratkę na minimum 3 minuty (aby soki równomiernie rozprowadziły się po mięsie).

Czekolada:
- czekolada 50g.
Czekoladę rozpuszczamy powoli w łaźni wodnej.

Demi glace:
Przepis na sos znajduje się TUTAJ , nie dodajemy żelatyny!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz