Lody:
- 300g śmietanki 36%,
- 200g mleka,
- 120g cukru,
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii,
- 8-10 owoców jałowca.
Śmietankę, mleko, żółtka i cukier mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy rozgniecione owoce jałowca i laski wanilii (przecinamy wzdłuż i nożem skrobiemy miąższ, dodajemy laski i uzyskany środek), ogrzewamy do temperatury 82ºC (przy wyższej temperaturze żółtka się zetną). Całość cedzimy, studzimy, a następnie mrozimy. Co pół godziny mieszamy lody lub używamy maszynki do ich produkcji.
Żel śliwkowy:
- 500g śliwek,
- 100g wina czerwonego,
- 100g cukru.
Myjemy śliwki i obieramy ze skórki. Karmelizujemy cukier z dodatkiem wina. Dodajemy skórki i gotujemy je w syropie przez kilka minut. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w mniejsze cząstki i dodajemy do syropu. Gotujemy całość jeszcze 5 minut i przecieramy przez sito. Po ostudzeniu żel zgęstnieje.
Pierniczki:
Ziemię można uzyskać z każdego pokruszonego pierniczka.
My przygotowaliśmy je z TEGO przepisu.
Deser jest przepyszny! Świetny przepis, a te zdjęcia oh.. Aż chce się coś upichcić.. Oby więcej takich!
OdpowiedzUsuń