środa, 17 grudnia 2014

Ziemia z piernika/ Lody z jałowcem/ Żel śliwkowy

Cóż bardziej kojarzy się ze świętami jak nie pierniczki? Pod koniec grudnia, w każdym domu, unosi się zapach niezwykle aromatycznej przyprawy korzennej. Mimo braku śniegu, spróbujemy wprowadzić ten świąteczny nastrój i proponujemy autorski deser, którego składnikiem także będą pierniczki.


 Lody:
- 300g śmietanki 36%,
- 200g mleka,
- 120g cukru,
- 6 żółtek,
- 2 laski wanilii,
- 8-10 owoców jałowca. 
Śmietankę, mleko, żółtka i cukier mieszamy za pomocą miksera. Dodajemy rozgniecione owoce jałowca i laski wanilii (przecinamy wzdłuż i nożem skrobiemy miąższ, dodajemy laski i uzyskany środek), ogrzewamy do temperatury 82ºC (przy wyższej temperaturze żółtka się zetną). Całość cedzimy, studzimy, a następnie mrozimy. Co pół godziny mieszamy lody lub używamy maszynki do ich produkcji. 

Żel śliwkowy:
- 500g śliwek,
- 100g wina czerwonego,
- 100g cukru.

Myjemy śliwki i obieramy ze skórki. Karmelizujemy cukier z dodatkiem wina. Dodajemy skórki i gotujemy je w syropie przez kilka minut. Śliwki pozbawiamy pestek, kroimy w mniejsze cząstki i dodajemy do syropu. Gotujemy całość jeszcze 5 minut i przecieramy przez sito. Po ostudzeniu żel zgęstnieje. 

Pierniczki:
Ziemię można uzyskać z każdego pokruszonego pierniczka. 
My przygotowaliśmy je z TEGO przepisu.


Nasza propozycja podania: 






1 komentarz:

  1. Deser jest przepyszny! Świetny przepis, a te zdjęcia oh.. Aż chce się coś upichcić.. Oby więcej takich!

    OdpowiedzUsuń