Przepis na pierniczki z dodatkiem kakao. Doskonale nadające się jako jadalna ziemia do deseru.
Pierniczki:
- 400g mąki pszennej,
- 125g kakao,
- 90g cukru pudru,
- 4g sody oczyszczonej,
- 40g przyprawy do piernika,
- 1,5g soli,
- 180g masła,
- 55g gorzkiej czekolady 60%,
- 300g miodu,
- 1 jajko,
- 20g mleka,
- skórka tarta z pomarańczy.
Masło, miód, czekoladę rozpuszczamy i cały czas mieszamy. Studzimy przygotowaną mieszaninę, w międzyczasie przesiewamy mąkę z kakao, cukrem pudrem, dodajemy sól, sodę i przyprawę do piernika. Do sypkich składników wbijamy jajko, dodajemy ostudzoną masę i skórkę z pomarańczy, dokładnie zagniatamy. Konsystencję ciasta ustalamy poprzez dodatek mleka (powinno przypominać ciasto kruche). Po wyrobieniu możemy je z łatwością rozwałkować na 0,5cm (ale warto zostawić na kilka godzin w lodówce).
Wycinamy pierniczki za pomocą foremek. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez ok. 5 minut. Studzimy i pozostawiamy w szczelnym pojemniku, by zmiękły (ok.2-3 dni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz