Krówka:
- 500ml mleka,
- 200g cukru,
- 100g masła.
Mleko, cukier i masło gotujemy do uzyskania jasnobrązowego koloru (ok. 2 godziny). Należy co jakiś czas mieszać, by uniknąć przypalenia cukru na dnie naczynia.
Lody z kwaśnego mleka:
- 400g kwaśnego mleka,
- 4 żółtka,
- 80g cukru.
Żółtka z cukrem ubijamy na parze. Kwaśne mleko wlewamy do ubitych żółtek, nie podgrzewamy. Studzimy, przelewamy do formy i mrozimy.
Sos angielski:
- laska wanilii,
- 125g śmietanki 30%,
- 60g mleka,
- 25g cukru,
- 3 żółtka,
- 2g soli.
Wanilię kroimy. Resztę składników łączymy w garnku, dodajemy wanilię. Podgrzewamy cały czas mieszając do temperatury 82ºC. Sos przelewamy przez sito i studzimy.
Kruszonka:
- 100g mąki,
- 50g cukru,
- 50g masła.
Mąkę przesiewamy. Łączymy z masłem i cukrem, zagniatamy ciasto. Chłodzimy 2 godziny. Kruszymy i pieczemy w temperaturze 180ºC na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz