poniedziałek, 4 maja 2015

Krówka/ Kwaśne mleko/ Sos angielski/ Kruszonka

Dzisiaj matura z języka polskiego, zresztą chyba nie najgorsza. A dla tych, którzy na maturze popłynęli to mamy propozycję na coś słodkiego:) Krótko, bo jutro matma.

Krówka:
- 500ml mleka,
- 200g cukru,
- 100g masła. 
Mleko, cukier i masło gotujemy do uzyskania jasnobrązowego koloru (ok. 2 godziny). Należy co jakiś czas mieszać, by uniknąć przypalenia cukru na dnie naczynia. 

Lody z kwaśnego mleka:
- 400g kwaśnego mleka,
- 4 żółtka,
- 80g cukru.
Żółtka z cukrem ubijamy na parze. Kwaśne mleko wlewamy do ubitych żółtek, nie podgrzewamy. Studzimy, przelewamy do formy i mrozimy.

Sos angielski:
- laska wanilii,
- 125g śmietanki 30%,
- 60g mleka,
- 25g cukru,
- 3 żółtka,
- 2g soli.
Wanilię kroimy. Resztę składników łączymy w garnku, dodajemy wanilię. Podgrzewamy cały czas mieszając do temperatury 82ºC. Sos przelewamy przez sito i studzimy.

Kruszonka:
- 100g mąki,
- 50g cukru,
- 50g masła.
Mąkę przesiewamy. Łączymy z masłem i cukrem, zagniatamy ciasto. Chłodzimy 2 godziny. Kruszymy i pieczemy w temperaturze 180ºC na złoty kolor.



Lody troszeczkę nie chciały z nami współpracować na zdjęciach. Wybaczcie:(

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz