poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Grill/ BBQ

 Za tydzień matura, a my świętujemy koniec szkoły. Urządziliśmy ognisko pożegnalne, co było świetną okazją na przygotowanie dobrego jedzenia, bo zamiast standardowej kiełby wrzuciliśmy w ogień królika, kaczkę i kurę. Do tego pieczone ziemniaki, jabłka i palona marchew. W połączeniu okazało się to świetnym zestawem. 
W przyszły poniedziałek matura z języka polskiego, ale widzimy się na blogu jak zwykle:)

Potrzebne będzie: 
- duża ilość sosnowego drzewa, 
- stalowa rura.

Kaczka:
- kaczka,
- 1 główka czosnku,
- świeży tymianek,
- sól i pieprz. 
Kaczkę myjemy. Czosnek wraz z łupiną przecinamy na pół i wkładamy z tymiankiem do środka kaczki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Umieszczamy ją w piekarniku nagrzanym do temperatury 80ºC na 3 godziny. Po tym czasie wiążemy kaczce nogi, by móc powiesić ją na rurze.

Kura:
- kurczak,
- 50g masła,
- świeży majeranek,
- sól, pieprz.
Kurę myjemy. Pod skórę wkładamy masło wraz z majerankiem. Doprawiamy. Dalej postępujemy jak z kaczką. 

Królik:
- królik,
- sól, pieprz.
Umytego królika doprawiamy i wieszamy nad ogniem (bez wstępnego pieczenia).

Jabłka:
- 4szt. jabłek.
Jabłka myjemy i wrzucamy w żar. Pieczemy do uzyskania spalonej skórki.

Ziemniaki:
- 1kg ziemniaków,
- 1l bulionu,
- 1 główka czosnku.
Ziemniaki myjemy i układamy na blaszce wraz z czosnkiem. Umieszczamy w ogniu i podlewamy bulionem. Ziemniaki pieczemy do miękkości. 

Marchew:
- 500g młodej marchwi.
Marchew myjemy i układamy na blaszce. Wkładamy do ognia, karmelizujemy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz