Dzisiejszy przepis może zająć więcej czasu w przygotowaniu niż poprzednie. Warto jednak poświęcić sześć godzin na suszenie świńskiej skóry, ponieważ smak jest naprawdę zaskakujący. Kolejny post może nie ukazać się w przyszły poniedziałek ze względu na naszą przeprowadzkę. Tymczasem zapraszamy do lektury:)
- 250g mąki pszennej,
- 1 jajko,- 5g oleju,
- 5g cukru,
- 5g soli,
- 125g mleka,
- 30g masła,
- 15g drożdży,
- 15g czarnuszki.
Drożdże łączymy z mlekiem, olejem i jajkiem. Wsypujemy cukier i sól. Dodajemy połowę mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy do momentu wyrośnięcia. Dodajemy resztę mąki, rozpuszczone masło i wyrabiamy. Formujemy małe bułeczki, ustawiamy w dużych odstępach na blaszce i posypujemy czarnuszką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20- 25 minut.
Pasztet:
- 500g wątróbki drobiowej,
- 100g masła,
- 100g cebuli,
- 100g boczku,
- 50g koniaku,
- 2g soli,
- 2g pieprzu.
Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Smażymy na maśle na wolnym ogniu. Dolewamy koniak (nie podpalamy). Odlewamy powstały sos. Wątróbki myjemy i miksujemy. Dodajemy sos. Przelewamy przez sito. Wlewamy do słoików, gotujemy w temperaturze 68ºC przez 40 minut.
Skóra ze świni:
- 300g skórek wieprzowych,
- 10g soli.
Skórę gotujemy do miękkości. Zdejmujemy ze skóry cały tłuszcz. Układamy na ruszcie i suszymy w piekarniku w temperaturze 60ºC przez 6 godzin. Wysuszoną skórę smażymy w temperaturze 185ºC. Solimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz