poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Tatar

 W tym tygodniu kończymy szkołę, czasu do matury coraz mniej. Dlatego my zajęliśmy się szukaniem w lesie ziół, pracą w kuchni i dzisiaj chcieliśmy wam przedstawić naszą wersję tatara ze standardowymi dodatkami w niestandardowym wydaniu. 
PS: Jasiek w końcu nic nie przypalił! :) 

Lody musztardowe:
- 200g śmietanki 30%,
- 3 żółtka,
- 50g cukru,
- 150g musztardy francuskiej.
Śmietankę łączymy z żółtkami i cukrem. Podgrzewamy do temperatury 60ºC. Dodajemy musztardę, mieszamy i całość studzimy, a następnie mrozimy. 

Majonez:
- 2 żółtka,
- 5ml octu winnego,
- 100ml oleju,
- sól, pieprz.
Do żółtek dodajemy ocet i przyprawy. Ucieramy żółtka i jednocześnie wlewamy olej cienkim strumieniem.

Oliwa szczypiorkowa:
- 50g szczypiorku,
- 50g oleju.
Szczypiorek blanszujemy, hartujemy w wodzie z lodem i miksujemy z olejem. Przecieramy przez sito.

Tatar:
- 300g polędwicy wołowej,
- sól, pieprz.
Mięso kroimy w kostkę 0,5x0,5cm. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą szczypiorkową. 
W tradycyjnych przepisach mięso traktuje się siekając lub skrobiąc, my jednak postanowiliśmy zachować idealną strukturę polędwicy i pokroiliśmy ją w dość dużą kostkę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz